L-лизинът (L-lysine)  е от деветте основни /незаменими/ аминокиселини, от които нашето тяло се нуждае, за да може да функционира пълноценно. Той е градивен елемент на всички белтъци и е необходим за растежа, за възстановяването на тъканите, за производството на хормони и антитела, за възстановяването на мускулите, за костното израстване и др. Интересното е, че лизинът  не може да се синтезира по естествен начин в организма ни.

Белтъчините, които приемаме с храната, снабдяват телата ни с аминокиселини. Те могат да бъдат класифицирани по два начина:

пълноценни белтъчини, които съдържат всички аминокиселини в количества, достатъчни за правилното развитие и растеж. Те са предимно от животински произход като например яйца, мляко, месо, птици и риба, и 

непълноценни белтъчини, които не съдържат някои аминокиселини или и които са в недостатъчни количества, за да осигурят растежа, каквито са житните храни, царевицата и други

Каква е необходимостта от лизин през различните периоди на човешкото развитие:

новородени: 64 mg/kg тегло

деца от 4-10 години: 35 mg/kg тегло

възрастни над 18 години: 30 mg/kg тегло

Каква е ролята на L-лизинът (L-lysine) в организма?

Лизинът е важен за структурата на колагена, мускулите и зарастването на рани

Лизинът се откроява с множество функции в различните системи. Аминокиселината е част от структурата на колагена, един от най-важните компоненти на съединителната тъкан и необходим за растежа. Тя участва в създаването на кръстосани връзки между молекулите при формирането на колагеновите влакна. 

Лизинът може да подпомага процеса на заздравяване на раните като действа като свързващ агент. По този начин увеличава броя на новите клетки в раната.

Важна роля лизинът има и за растежа и укрепването на мускулите. Скоростта на подновяване на напречно-набраздената мускулна тъкан е зависима в значителна степен от наличието на аминокиселината в организма. Увеличеният прием на белтъчини с животински произход, които са богати на лизин, влияе по-ефикасно на мускулния растеж, сравнено с растителните източници. Един от начините за „подобряване“ на растителните източници е те да бъдат обогатявани с лизин. Следователно може да се направят изводи, че увеличаването на теглото в т.ч. и на мускулната маса зависи от приемането на лизин.

Лизинът подпомага костното изграждане и подобрява усвояването и резорбцията на калция.

Калцият е важен както за децата заради развитието на костите и зъбите, така и за възрастните. Недостигът на калций, фосфор и цинк води до лошо развитие на костната система и забавя растежа. 

Аминокиселините лизин и аргинин имат положителен ефект спрямо развитието и пролиферацията на остеобластите /клетки в костите/.

Смята се, че лизинът увеличава абсорбцията на калций в червата и помага на бъбреците да задържат минерала. С това би могъл да предпазва костите и да участва в контрола на преноса на калций в тялото, като по този начин бива възприеман като обещаващо средство за профилактика на редица здравни проблеми със социално значение.

L-лизинът (L-lysine) подпомага функциите на имунната система в борбата с различни вируси или бактерии.

Съчетаването му с цинк има благоприятен ефект върху съпротивителните сили на организма. 

Приемът на лизин подпомага работата на имунната система особено при борбата ѝ с различни вируси или бактерии, в това число респираторни и причиняващи стомашно-чревни неразположения при деца и възрастни.

Положително е влиянието на увеличения прием на лизин, съчетан с витамин С, цинк и други при инфекции, причинени от Herpes simplex вирусa.

Лизинът може да антагонизира действието на аминокиселината аргинин, от която HSV-1 се нуждае, за да се размножи.

Как да различим признаците на недостиг на лизин в организма?

Един най-честите признаци за понижено количество лизин е загубата на апетит, ето защо допълването на диетата с лизин би могло да доведе до подобряване на апетита по естествен начин. Сред останалите признаци са лесна уморяемост, липса на концентрация, промени в настроението.

От друга страна, при повишени нива могат да се появят симптоми, свързани с гадене, повръщане и спазми.

L-лизинът (L-lysine) и протеин

Тази аминокиселина е необходима за синтеза на протеините, включително на мускулната тъкан. Най-обилните източници на лизин са животинските протеини, които имат вкиселяващо тялото действия и затова би следвало да се консумират умерено с цел поддържането на баланс от 80/20 между алкализиращите и вкиселяващите организма храни. Има също така не-животински източници на лизин, които лесно могат да бъдат включени в храната.

L-лизинът (L-lysine) понижава стреса

Доказано е, че тази аминокиселина блокира рецепторите, участващи в стрес отговора и така снижава причиняваното от стрес безпокойство и свързаната с него чревна дисфункция.

Изследвания показват, че лизинът снижава нивата на хормона на стреса – кортизол. Високите нива на кортизол се свързват пряко със снижена плътност на костите и с множество други отрицателни въздействия върху здравето.

L-лизинът (L-lysine) помага за усвояването и задържането на калция

Калцият е основно градивно блокче, изграждащо костите. Способността ефикасно да усвояваме калция чрез храносмилането и след това да го запазваме за формирането на нови кости е особено важна за предпазване от остеопороза и за лечението ѝ.

Изследвания доказват, че приемът на лизин, от една страна, повишава усвояването на калций през червата, и от друга, снижава изхвърлянето му с урината.

Лизинът е необходим за производството на колаген

Лизинът е нужен за производството на колаген в тялото, а колагенът съставлява почти една трета от нашата кожа, от костите и съединителните тъкани. Костната матрица е съставена от около 40% органични компоненти, 90% от които са колаген.

Без лизин човек не може да произвежда колагена, който прави костите силни и гъвкави.

Прекият принос на лизина във формирането на костите е част от това, че той снижава времето за заздравяване на фрактурите. Също така е доказано, че лизинът ускорява възстановяването и на други тъкани и насърчава формирането на тъкани, включително на нови кръвоносни съдове.

Лизинът пряко допринася за формирането на костите като прави възможно производството на колаген.

Допълнителни ползи от L-лизинът (L-lysine)

* Снижава резките покачвания на кръвната захар от глюкозата при диабетиците.

* Препятства развиването на катаракти.

* Ограничава растежа на раковите клетки.

*Понижава значително кръвното налягане при възрастните хора с високо кръвно и с недостиг на лизин.

Лизинът е необходим за растежа на мускулите, а това поддържа стимулацията на формирането на новите кости.

L-лизинът (L-lysine) защитава от херпеси и ги лекува

Херпесите при настинка, които често се появяват на устните или около устата, са причинявани от вирус херпес симплекс тип 1 /HSV-1/. Лизинът доказано предпазва от повторната поява на HSV-1 и скъсява „живота“ на херпесите.

В изследване с участници, които редовно развиват херпеси при настинка, дневен прием на 1000 мг лизин снижава броя на появилите се херпеси. Изследователите предполагат, че лизинът има това действие, защото блокира друга аминокиселина – аргинин, която HSV-1 използва, за да се умножава.

Лизинът помага за алкализирането на серумния pH посредством усвояването и задържането на калция, но най-богатите му източници са имащите киселинен ефект животински протеини. Повечето меса, морската храна и млечните продукти са богати източници на лизин. Има и много растителни източници на лизин, някои от които алкализират организма: леща, боб, картофи, пшеничен зародиш, соя, круши, тиквени семки, кашу и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.