СЕЛЕНЪТ е микроелемент, който може да бъде открит както в живата природа, така и в неорганичната среда. В човешкото тяло той влиза в състава на важни аминокиселини и участва в редица физиологични процеси.

СЕЛЕНЪТ Е:

* верен помощник на имунната система

Това е доказано при пациенти със заболявания, оказващи сериозен удар върху имунната система като ХИВ, туберкулоза, хепатит С, тежки грипни инфекции и др. 

Приемът на селен увеличава броя и подобрява функцията на белите кръвни телца /важни клетки на имунната система/, а комбинацията с цинк и витамин C доказано може да намалява честотата и продължителността на сезонните грипни инфекции. Селенът прави клетките убийци на имунната система по-силни. Това им позволява да реагират по-бързо на външни нападатели. Като грипни вируси и вредни бактерии.

Селенът, подобно на цинка, допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес като участва в изграждането на ензими /глутатион пероксидази/, които се борят срещу вредното действие на свободните радикали в организма. Тези ензими се наричат още селенопротеини, което подчертава важността на съдържащия се в тях селен. Съществуват доказателства относно ролята на отделните селенопротеини в регулирането на възпалението и имунитета. 

Дефицитът на селен оказва негативно влияние върху имунните клетки по време на тяхното активиране, диференциация и пролиферация. В имунната система селенът стимулира образуването на антитела и активността на Т-клетките помощници, цитотоксичните Т-клетки и  NK-клетките.

Селенът се свързва с токсичните минерали – арсеник, кадмий, олово и живак. Той прави така, че вероятността тези токсични минерали да доведат до растеж на рак в тялото да е по-малко вероятна.

Доставката на селен чрез храната е чрез месо, риба, яйца, леща, аспержи и др. Първенец по съдържание на селен е бразилският орех.

* мощен антиоксидант

Подпомага организма да се справя с оксидативния стрес, който е предизвикван от натрупването на по-голямо количество свободни радикали, които са малки реактивни елементи, водещи до увреждане на различни клетки и структури.

* борец против инфекциите

По време на вирусна инфекция се повишава броят на свободните радикали, което съдейства на вирусите да се размножават и отслабва имунитета. Вирусната инфекция изчерпва и увеличава нуждите на организма от микронутриенти. Това важи с пълна сила и за селена. Дефицитът на селен е асоцииран с по-голяма възможност от мутиране на вирусите, което ги прави по-опасни и трудни за преодоляване от имунната система. Затова се препоръчва навременен прием на селен за стимулиране на имунитета, както и прием при първи симптоми на инфекция, както и в нейния разгар.

*важен за сърдечно-съдовата система

Селенът има благоприятен ефект и върху сърдечно–съдовата система. Дневният му прием намалява хроничното възпаление и оксидативния стрес, които са главни причинители на атеросклерозата – състояние, свързано с образуване на плаки по кръвоносните съдове, които могат да доведат до тяхното запушване.

Изследователи от университета Johns Hopkins са открили, че хората, приемащи хранителна добавка със селен, снижават риска от сърдечно заболяване с 11% в сравнение с пиещите плацебо.

В изследването това се отнасяло само по отношение на хранителните добавки. Но хората, които имали най-високите концентрации на този минерал в кръвта си, били в най-нисък риск от сърдечно заболяване с впечатляващите 24%. И това не зависело от други рискови фактори, които може да работят срещу предпазващите сърцето ползи от селена.

СЕЛЕНЪТ:

* подобрява състоянието на косата, защото е установено, че регулира състоянието на скалпа, а комбинацията от селен и цинк се препоръчва от лекари за лечение на косопад. Не е случайно, че редица шампоани против пърхот съдържат и селен.

* забавя стареенето на кожата, защото, освен че се бори със свободните радикали /главната причина за стареенето на клетките/, стимулира и производството на коензим Q10.

* се бори с рака. Ниските нива на селен в кръвта, косата и ноктите са индикатори за трикратно повишен общ риск от рак. Те могат да направят осем пъти по-вероятно развиването на рак на щитовидната жлеза.

Изследване откри, че участниците, вземащи селен като хранителна добавка снижават риска си от заболяване от какъвто и да било рак с 24%. А въздействието се покачва на 36% при хората с най-ниски базови нива на селен. Ролята на селена във възстановяването на ДНК и при други функции означава, че може да помогне и за предотвратяване на рак.

* снижава риска от диабет. Изследване на списанието Diabetes Care разкрива, че участниците, консумиращи богата на селен храна, снижават риска от диабет тип 2 с 24%.

Оксидативният стрес и възпалението причиняват инсулинова резистентност. Колкото по-резистентни сте към инсулина, толкова по-вероятно е да развиете диабет тип 2. Селенът предотвратява възпалението. Но той помага и за контролиране на нивата на кръвната захар, което означава, че се бори с диабета на два фронта.

*поддържа функцията на щитовидната жлеза, която има едни от най-високите концентрации на селен в тялото. Ниските нива означават че щитовидната жлеза няма да действа по най-добрия начин. Това води до тироидит.  

Приемането на хранителна добавка със селен снижава възпалението на щитовидната жлеза с около 40%. 

Селенът се използва и за допълнително лечение на автоимунни заболявания /например – на автоимунен тиреоидит на Хашимото/. Това е така, защото селенът играе важна роля за производството на хормона тироксин на щитовидната жлеза, както и за превръщането му в активната му форма тиронин. Регулирането на функцията на щитовидната жлеза спомага за правилния метаболизъм, има положително влияние върху емоционалната стабилност, апетита и теглото.

Жените с по-високи нива на селен имат по-малко проблеми с щитовидната жлеза, което не е доказано при мъжете.

* пази от затлъстяване и удължава живота

Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване. Един от доказаните методи за удължаване на живота при много организми, включително и при бозайници, е чрез ограничаване на приема на аминокиселината метионин. Контролът върху тази аминокиселина води до намаляване на количеството на хормона IGF-1, който контролира енергията.

Опити с животни показват, че селенът пречи на затлъстяването и увеличава с 62 на сто хронологичната продължителност на живота им и с девет поколения.

Колко селен трябва да приемаме на ден?

Препоръчителната му доза е 55 микрограма/ден, a максималната дневна доза за възрастни е 400 микрограма. 

И макар нужната дневна доза да не е голяма, дефицитът на този микроелемент се проявява с доста отчетливи и неприятни симптоми. Някои от тях са мускулна слабост, болки в мускулите и ставите, хипер/хипофункция на щитовидната жлеза, покачване на теглото, косопад, хронична умора и много други.

Голям процент от хората по света страдат от дефицит на микроелемента селен или не приемат по-малко количество от препоръчителната дневна доза, което води до по-голяма податливост към различни заболявания. 

Интересен и специфичен симптом на селенов дефицит при мъже са репродуктивните нарушения, тъй като този микроелемент е важен за подвижността на сперматозоидите.

Трябва да приемаме селен всекидневно за добро здраве, но не бива и да прекаляваме. Симптоми на предозиране със селен: виене на свят, гадене, повръщане, зачервяване на лицето, треска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.