ВИТАМИНИ
Тринадесет са най-важните ВИТАМИНИ в тялото на човека, от които зависи здравословното функциониране на всеки организъм. Девет са водоразтворими, а четири – мастноразтворими. Мастноразтворимите витамини могат да се съхраняват в организма и да образуват своеобразни депа, докато водоразтворимите се елиминират бързо с урината.
Водоразтворими са витамин С и витамините от група В, а мастноразтворими са витамин А, Е, D, К.
ВИТАМИН А
Поддържа здравето на очите, на имунната система, на червените кръвни телца и регулира възпроизводството на гените.
Недостигът на витамин А може да доведе до слепота, до податливост на инфекциозни заболявания, да предизвиква дефекти на плода при бременните.
Препоръчителната доза витамин А за жените е 700 mcg /микрограма/ на ден, а за мъжете – 900 mcg.
ВИТАМИНИТЕ ОТ ГРУПА В
Те са осем и съставят т. нар. В комплекс: В1 – тиамин, В2 – рибофлавин, В3 – ниацин, В5 – пантотеновакиселина, В6 – пиридоксин, В7 – биотин, В9 – фолиева киселина и В12 – кобаламин.
Тези витамини помагат за разграждането на храната, за превръщането ѝ в гориво, както и за формирането на червените кръвни телца.
Витамин В 12 има съществено значение за производството на ДНК и е единственият витамин, който не може да бъде набавян от растенията и слънцето. Ето защо е необходимо да консумираме продукти от животински произход – месо, риба, яйца и др., както и да приемаме добавки.
ВИТАМИН С
Той е водноразтворим и е популярен най-вече с една от формите си – аскорбинова киселина. Положителна черта на водноразтворимите витамини е, че предозирането с тях е много трудно и при наличие на излишно количество, то се изхвърля от тялото.
Витамин С участва в производството на колаген – протеин, намиращ се в кожата, в съединителната тъкан и костите. Помага на тялото да възстановява тъканите и да заздравява раните. Действа и като антиоксидант – вещества, които защитават клетките от увредите, причинявани от негативно заредените частици в тялото.
За възрастните е препоръчително да приемат по 75 до 90 мг витамин С на ден. Това може да става само чрез външен източник – храна или хранителна добавка, защото човешкият организъм не е способен да синтезира витамин С.
Недостигът на този витамин това води до скорбут – заболяване, характеризиращо се със слабост и анемия.
ВИТАМИН D
Тялото ни си набавя този витамин чрез млякото и зърнените закуски, но може и да го синтезира. Организмът го складира и го третира като мастноразтворим, но може да възникне и недостиг от него.
Витамин D помага за абсорбирането на калция в тялото, регулира растежа на клетките, поддържа имунната система и намалява възпаленията. Дефицитът на този витамин се характеризира с отслабване на костите.
ВИТАМИН Е
Той се намира в най-големи количества в ядките, семената и зеленчуковите масла. Ефективен антиоксидант, който играе важна роля за функционирането на имунната система. Дефицитът на витамин Е отслабва имунитета и се отразява на нервната система.
Ако приемаме препоръчителната доза от 15 мг на ден, ще намаляваме риска от сърдечносъдови заболявания, рак, очни заболявания и „Алцхаймер“.
ВИТАМИН К
Той е мастноразтворим и играе важна роля за кръвосъсирването. Помага на костите да усвояват ефективно калция, а когато не достига, може да предизвика прекомерно кървене и до остеопороза.
…
ВИТАМИВ B8 /ИНОЗИТОЛ/
Витамин В8 /инозитол/ е витаминоподобно вещество, за което се обмисля дали да бъде включено в списъка на витамините.
Смята се, че здравата човешка микрофлора на червата е способна да произвежда инозитол от глюкоза в необходимите количества. Тъй като това вещество е жизненоважно за здравето ни, в случай на нарушения в храносмилателната система, е важно да се осигури снабдяването му с храна.
Съединението се намира във всички тъкани на тялото, но най-големите му резерви се намират в гръбначния мозък и мозъка, както и в перимозъчната течност. Резервът е необходим за употреба по време на силен стрес, когато нуждата от това вещество се увеличава драстично.
Инозитолът се разтваря във вода, не се разтваря в киселини и основи, частично се разрушава от високи температури.
Инозитолът е изолиран от житна трева, приписан е към витамините през 1902 г. и е определен като „витамин на младостта“. Изследванията за ефектите на инозитол върху човешкото тяло продължават и днес.
Витамин В8 е безвреден за организма. Това вещество има ниска токсичност. Излишъкът от витаминоподобно вещество в организма не води до развитие на патологични състояния.
Източници на витамин В8: месо, черен дроб, мляко, яйца, хайвер, риба, ядки, зърнени храни, соя, боб, леща, грах, стафиди, портокали, грейпфрути, боровинки, киви, зеле , фъстъчено масло.
Препоръчителната дневна нужда от витамин В8 за здрав човек е 0,5-8 г. Дневната доза за деца е 100-500 mg.
ВИТАМИН В4 /ХОЛИН/ е причисляван най-често към групата на водоразтворимите витамини В, но някои автори го отнасят към групата на минералите.
Той е необходим за нормалното протичане на функциите в клетките. Не се синтезира в нужното количество в тялото и е необходимо да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки.
Малка част от витамина се синтезира в черния дроб с помощта на витамините В12 и В9.
Холинът е необходим за синтезата на мазнините, които изграждат клетъчните мембрани и участва в метаболизма и транспорта на мазнините в тялото. Той е отговорен за поддържането на нивата на холестерол. Недостатъчните нива на холин водят до повишаване на холестерола и триглицеридите.
Холинът заедно с други витамини като витамин В12 и фолат (витамин В9) вземат участие в процеса на синтез на ДНК.
Витаминът е необходим за синтезата на ацетилхолин (изключително важен невротрансмитер).
Той е отговорен за паметта, регулира сърдечната дейност и други основни функции.
Няма точно определена доза на витамин В4, за която да се каже, че удовлетворява дневните нужди на тялото.
Нуждите от витамина силно варират взависимост от възраст, здравословно състояние, пол и други критерии.
Недостатъчният прием на витамин В4 е съпроводено с появата на умора, слабост, раздразнителност, нервен срив и др. При децата се наблюдава изоставане в растежа и развитието. Недостигът на холин силно забавя мозъчното развитие. Ниските дози на витамина се свързват и с чернодробни заболявания, повишени кръвно налягане и световъртеж.
Холинът беше добавен към таблицата с хранителни добавки под номер E1001. Когато видите тези номера на опаковката на продукта, знайте, че той съдържа витамин В4, което означава, че е полезен.
Най-голямото количество витамин В4 може да се получи от яйчен жълтък. Много холин се намира в черния дроб, бъбреците, месото, рибата, изварата и сиренето.
Витаминът е в състава на растителното масло, бобовите растения. Може да се получи от зеле, спанак, моркови и домати..
МИНЕРАЛИ
Минералите са вид микроелементи, от които се нуждаем, за да поддържаме тялото си здраво.
Минералите се разделят на две групи /според количеството им в организма/: макроелементи и микроелементи.
Към макроелементите се отнасят: калций, фосфор, натрий, калий, магнезий.
Трябва да консумираме макроминералите в количества, по-големи от 100 mg на ден.
Микроелементите са хром, кобалт, мед, манган, молибден и селен
Те също имат съществено значение, но имаме по-малко биологично изискване към тях. Нуждаем се от по-малко от 15 mg микроминерали на ден.
Микроминералите участват в производството на протеини, в транспортирането на кислород, в стимулирането на растежа и възстановяването на увредените клетки.